Програма вакцинації дівчат Луцької громади від вірусу папіломи людини запрацювала

Програма вакцинації дівчат Луцької громади від вірусу папіломи людини запрацювала

У Луцьку стартувала безоплатна вакцинація дівчаток проти вірусу папіломи людини. Процес розпочали у межах реалізації «Програми профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9-14 років проти вірусу папіломи людини на 2023-2027 роки», яку затвердили у травні 2023 року. Першу партію чотирьохвалентної вакцини для дівчат віком 9-14 років закупили та доставили в Луцьку міську дитячу поліклініку. Тож процес вакцинації стартував 26 вересня.

Ініціаторки програми – депутатка Луцької міської ради Ірина Колковська та керівниця БО «Фонд боротьби з раком» Марія Адамчук-Коротицька.

Луцька міська територіальна громада – перша на Волині, яка виділила зі свого бюджету гроші на вакцинацію від вірусу папіломи людини дівчаток у віці 9–14 років. І одна з небагатьох в Україні!

Зауважимо, що стартувала перша із декількох хвиль вакцинації. На першу партію вакцини витратили 930 527 гривень (загальна сума, виділена з міського бюджету на закупівлю вакцини у межах Програми – 5 мільйонів гривень).

За вказану суму купили 238 доз чотирьохвалентної вакцини «Гардасил». Це дасть можливість провакцинувати 119 дівчаток (необхідне дворазове введення вакцини).

СПИСКИ охочих провакцинуватися у першій хвилі – ВЖЕ СФОРМОВАНІ. Поки відбувалися процедури закупівлі та доставки медпрепарату, тривала інформаційна та роз’яснювальна робота з батьками й вони записували своїх дітей у лист очікування на вакцинацію.

Наступна партія вакцини буде закуплена на початку 2024-го року. Тож батькам дівчаток у віці 9–14 років, які мають намір провакцинувати їх, варто повідомити про це лікареві дитини.

Запит на вакцинацію дівчат-підлітків від вірусу папіломи людини – значний. У листах очікування, сформованих педіатрами КП «Луцька міська дитяча поліклініка» – вже понад 3000 дівчаток у віці від 9 до 14 років, батьки яких виявляють бажання провакцинувати їх.

Вакцину від вірусу папіломи людини для своїх доньок батьки можуть придбати також і за власний кошт у аптеках, узгодивши попередньо час вакцинації із їхніми лікарями.

Вакцинація від вірусу папіломи людини у підлітковому віці, поки людина ще не живе статевим життям, зможе запобігти більш ніж 90% випадків раку, пов’язаного з ВПЛ, коли людина буде дорослою: рак шийки матки, рак вульви, рак піхви, рак ануса, рак носоглотки.

Керівниця Фонду боротьби з раком Марія Адамчук-Коротицька зауважує, що Луцьк має можливість завдяки такій Програмі та активізації процесу вакцинації від ВПЛ загалом суттєво знизити рівень раку шийки у майбутньому:

«Для нашого міста активізація роботи в цьому напрямку – це, безсумнівно, прорив, який дасть свої результати. Як одні з ініціаторів прийняття Програми ми без перебільшення хвилювалися, чи будуть охочі на вакцинацію, чи розуміють люди необхідність. Але тепер бачимо, що запит дуже значний. Сподіваємося, місто знаходитиме можливості збільшувати фінансування Програми та продовжувати її».

Медики, представники міської ради та громадського сектору сподіваються на запровадження національної програми з вакцинації від вірусу папіломи людини та включення вакцинації від ВПЛ до Національного календаря профілактичних щеплень.